mhi - کتاب عصر گسست پيتر دراکر | مدير به عنوان يک نيروی علمی

کتاب عصر گسست پيتر دراکر | مدير به عنوان يک نيروی علمی

به گفتة دراکر، مدير به عنوان يک نيروي علمي، زاييدة مديريت هوشمند و متفکر است. مدير،  فردي مسئول است که به دليل استفاده از اطلاعاتش، قضاوت‌هايش و قدرت رهبريش دستمزد مي‌گيرد. دراکر، چشم‌اندازي گسترده‌تر را ترسيم کرده است. او به شکلي معتبرتر و تأثيرگذارتر، ظهور نيروي علمي را در دل تکامل مديريت قرار داده است.  دراکر تفکر خود در مورد دانش و اطلاعات را به بهترين شکل در کتاب خود تحت عنوان مديريت آينده در سال 1992 توسعه داده است. او در اين کتاب مي‌نويسد:«از هم‌اکنون کليد موفقيت، دانش است. جهان نه متکي به کار است، نه مواد و نه انرژي. جهان دانش مدار است.»

عصر گسست


نویسنده : پيتر دراکر


چرا آن را بخوانيم؟


دراکر ظهور نيروهاي علمي و متخصص را پيش از استفادة گسترده از اين عبارت، پيش‌بيني کرده بود. تعريف او به مراتب کامل‌تر و جامع‌تر از تعريفي‌ست که امروزه بر مبناي فن‌آوري اطلاعات ارائه مي‌گردد. اين کتاب، نگرشي ارزشمند در قبال تغيير ماهيت نقش‌ها و امکانات مديريتي در اقتصاد علمي است. 

 

شروع


به گفتة دراکر، مدير به عنوان يک نيروي علمي، زاييدة مديريت هوشمند و متفکر است. مدير،  فردي مسئول است که به دليل استفاده از اطلاعاتش، قضاوت‌هايش و قدرت رهبريش دستمزد مي‌گيرد. 


يک نيروي علمي، خود را فردي متخصص مي‌داند؛ اگرچه او در قبال درآمد و فرصت‌هاي پيش روي خويش، متکي به سازمان است؛ اما سازمان نيز به همان اندازه به او وابسته است. 


اطلاعات، بيش از کار، معيار جديد جامعة اقتصادي‌ست و نيروي علمي سرمايه‌دار واقعي يک جامعة اطلاعاتي‌ست. 
دانش، نه تنها قدرت بلکه مالکيت ابزار توليد است. 

مشارکت


1. مدير به عنوان يک نيروي علمي


دراکر، استفاده از عبارت نيروي علمي را به نام خود ثبت کرده است. نيروي علمي، زاييدة مديريتي آموزش ديده و متفکر است که ارزش خود و کمکي را که مي‌تواند در اختيار سازمان قرار دهد به خوبي درک کرده است. دراکر، کاملاً با مفهوم مدير به عنوان يک سرپرست صرف يا ماشين امضا مخالف است. مدير بيش از هر چيز يک فرد مسئول است.

 
اگرچه يک نيروي علمي الزاماً يک نيروي کار نيست؛ اما در عين حال يک زيردست هم نيست (به اين مفهوم که به او گفته شود که بايد چه کند). به نيروي علمي به دليل استفاده از اطلاعاتش، قضاوت‌هايش و قدرت رهبريش دستمزد پرداخت مي‌شود. 

 

2. ماهيت نيروي علمي


به گفتة دراکر، نيروي علمي خود را يک متخصص مي‌داند که عملاً هيچ تفاوتي با يک وکيل، معلم، پزشک يا کارمند دولت ندارد. او همان تحصيلات را گذرانده‌؛ اما احتمالاً به دليل فرصت‌هاي بيشتري که در اختيار داشته، از درآمد بالاتري برخوردار است. 


3. تأثير نيروهاي علمي


پذيرش اجتماعي نيروهاي جديد مديريتي، بسيار مهم است. اگر به جاي کار، دانش را معيار جديد جوامع اقتصادي بدانيم، آن‌گاه تار و پود جوامع سرمايه‌داري تغيير خواهد کرد. يک نيروي علمي، هم یک سرمايه‌دار حقيقي در جامعه‌اي اطلاعاتي‌ست و هم فردي کاملاً وابسته به شغل و حرفه‌اش. 
نيروهاي علمي که افرادي تحصيل‌کرده از قشر متوسط جامعة امروز هستند، از طريق صندوق‌هاي بازنشستگي، صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري و غيره، ابزار لازم را براي توليد در اختيار دارند. 
اطلاعات هم قدرت است و هم مالکيت. 

محتوا


اين کتاب متعلق به دوران توليدات انبوه و ظهور عصر اطلاعات است. 
درک دراکر از اين که نقش مديريت به‌طور بنيادي متحول شده، آني و ناگهاني نبوده است. اساس ايدة نيروي علمي را مي‌توان در تفسير دراکر از موضوع مديريت بر مبناي هدف، در کتاب« روش مديريت» (1954) مشاهده کرد. 


مديريت علمي، سرماية فکري و غيره، افق فعاليت‌هاي سازمان‌ها را ترسیم می‌کند. ايدة نوين نيروي علمي، مخلوق عصر فن‌آوري و مديريت انديشمند و پويا‌ست. 


دراکر، چشم‌اندازي گسترده‌تر را ترسيم کرده است. او به شکلي معتبرتر و تأثيرگذارتر، ظهور نيروي علمي را در دل تکامل مديريت قرار داده است. 
دراکر تفکر خود در مورد دانش و اطلاعات را به بهترين شکل در کتاب خود تحت عنوان مديريت آينده در سال 1992 توسعه داده است. او در اين کتاب مي‌نويسد:«از هم‌اکنون کليد موفقيت، دانش است. جهان نه متکي به کار است، نه مواد و نه انرژي. جهان دانش مدار است.»


پيش‌بيني‌هاي عصر گسست به حقيقت پيوسته‌اند. بخش اعظم آن را مي‌توان در کتاب‌هاي امروز کسب و کار مشاهده کرد. 


گري هامل يکي از اساتيد رشتة مديريت مي‌گويد:«شهرت پيتر دراکر به عنوان يک نظريه‌پرداز مديريت است. او خود يک مدير پيشرو است. او در سال 1969 ظهور اقتصاد علمي را پيش‌بيني کرده بود. دوست دارم چالشي را پيش روي مديران آينده قرار دهم: تلاش براي يافتن چيزي که نخستين گويندة آن پيتر دراکر نبوده است. اگر اين کار به درستي انجام شود، بسياري از کتاب‌هاي کسب و کار بايد از قفسة کتاب‌فروشي‌ها جمع شوند. به کمک ديدگاه‌هاي او، مديران مي‌توانند حوزه‌هايي تازه را تجربه کنند.» 

 

برای اطلاعات بیشتر


کتب
هر زمان، هر کجا

 

پندها


اگر به جای کار، دانش معیار جدید یک جامعه اقتصادی باشد؛ آن‌گاه تار و پود جامعه سرمایه‌داری باید عوض شود.عصر گسست


 

 

نظرات
دیدگاه ارسال کنید